Na het plaatsen van de bestelling voor een van de doucheplaten voor natte ruimten in ons assortiment ontvangt u een XPS schuimplaat met een afschot van ~2% met een geïntegreerde, waterdichte roestvrijstalen douchegoot. De helling is machinaal uitgesneden en begint vanuit elke hoek van de plaat gelijkmatig naar de hoeken van de afvoer. De douchebak is versterkt met een glasvezelnet en een cementlijmlaag. De afvoer is al tijdens het productieproces in de bak aangebracht. De bak is aan beide kanten volledig bedekt met speciale, elastische lijm en een verstevigend net. Bij de douchebak zijn een waterslot en gekozen afvoerrooster inbegrepen. Het geheel hoeft dus alleen nog maar te worden geïnstalleerd.

De douchebak kan drie verschillende diktes hebben: 20, 28 of 35 mm. De afvoer steekt circa 15 mm boven de bovenrand van de bak uit. Het bovenoppervlak heeft het bovengenoemde verval, terwijl het benedenoppervlak plat is. Hoe dikker de bak, hoe groter het verval. Onthoud dat de douchebak (ondanks zijn eigen stijfheid en bestendigheid) op een harde ondergrond moet worden gemonteerd, die de bak over de hele oppervlakte ondersteunt.

Een zeer belangrijk onderdeel van de installatie is het goed kitten van het hele douche-oppervlak, vooral de verbindingen tussen de douchebak en de vloer en wanden, hoeken, wateraansluitingen en afvoer. Dit zijn plekken die vaak worden blootgesteld aan de werking van water. Zelfs optimaal gelegen tegels en voegen garanderen geen complete lekdichtheid zonder geschikte waterdichting. Met ons afdichtsysteem kunnen wij een waterdicht oppervlak creëren over het hele douchegebied. Bekijk onze adviesgids over waterdichting.

1. Prepareren van de muren en de vloer. Klaarleggen van benodigd gereedschap.

2. Plek van de douche bepalen door de douchebak op de gewenste plek te plaatsen

3. Opening uitsnijden voor de douchebak

4. Gat maken voor het sifon.

5. Sifon aansluiten op de sanitaire installatie.

6. Steunen prepareren voor onder de douchebak.

7. Doucheak passen en vastzetten.

8. Douchebakak lijmen en sifon afdichten.

9. Vloer prepareren voor afwerking met cementplaten.

Drill Hammer Handsaw Jigsaw Level Notched - Trowel Pencil Screwdrivers Utilityknife

1. Reinig en prepareer de muren en vloer. Leg materialen en gereedschap klaar op een handige plek. Je zult waarschijnlijk de volgende voorwerpen nodig hebben: waterpas, potlood, meetlint, hamer, pneumatische hamer, handzaag, beitel, lijmkam, emmer. Met de zaag kun je de randen van de bak bijzagen tot de gewenste afmetingen. Onthoud dat twee tegenoverliggende zijden even lang moeten worden afgezaagd (max. ca. 10 cm aan elke kant),  anders kan de waterafvoer in het geding raken.

Wet - Room - Tray - In - Concrete - Floor - Step0

2. Leg de douchebak op de grond op de beoogde plek. Zorg dat de bak evenwijdig tegen alle muren ligt wanneer deze in een hoek komt. Markeer de randen van de bak en het afvoergat met een potlood.

Wet - Room - Tray - In - Concrete - Floor - Step1

3. Hak in het beton een opening uit met een diepte gelijk aan de bakdiepte plus ongeveer 2 mm voor de lijm.

Wet - Room - Tray - In - Concrete - Floor - Step2

4. Maak vervolgens een gat in de vorm en grootte van de goot, de sifon en de afvoer naar de riolering. De sifon zal ongeveer 65 mm onder de douchebak komen. Probeer of de sifon op de afvoer past. Het uiteinde van de pijp van de sifon is draaibaar, hierdoor kan de richting eenvoudig worden aangepast naar de plaats van de aanwezige rioolaansluiting. Zorg dat de sifon zich op de juiste hoogte bevindt.

Wet - Room - Tray - In - Concrete - Floor - Step3

5. Ga na of de sifon goed gemonteerd is en of je deze na montage van de bak nog kunt vastdraaien op de afvoer. Dicht de koppeling tussen de sifon en de buis vervolgens af met siliconen. Nu kan de sifon met koppeling worden getest op lekdichtheid.

Wet - Room - Tray - In - Concrete - Floor - Step4

6. Reinig de opening in de vloer waar de douchebak in komt te liggen. Het oppervlak moet egaal en stofvrij zijn. Als het beton onregelmatig is of te diep is uitgehakt, gebruik dan gietbeton om de oneffenheden te egaliseren.

Wet - Room - Tray - In - Concrete - Floor - Step5

7. Plaats de douchebak in het gat. Zorg dat de douchebak over de hele oppervlakte tegen de rand van het gat aan zit. Controleer of de douchebak op dezelfde hoogte ligt als de rest van de vloer én of de opening voor de sifon op de juiste plaats zit. Verwijder de douchebak en besmeer het volledige gat in de vloer met grondeermiddel.

Wet - Room - Tray - In - Concrete - Floor - Step6

8. Breng standaard tegellijm met een lijmkam aan in de opening in de vloer (voor extra bindingskracht kun je ook een dunne lijmlaag aanbrengen op de douchebak). Plak de bak op de vloer en ga na of deze waterpas ligt. Draai de sifon vast op de bak. Als de naad tussen de douchebak en de vloer te groot is, vul deze dan op met lijm. Druk de bak vervolgens gelijkmatig aan met een kleine belasting en laat de lijm opdrogen.

Wet - Room - Tray - In - Concrete - Floor - Step7

9. Dicht vervolgens alle randen tussen de douchebak en de vloer af met kit. Besmeer eerst het hele af te dichten oppervlak met grondeermiddel. Breng vervolgens op de verbindingen tussen de douchebak en de vloer en muren met vloeibare folie tape en hoekstukken uit waterdicht membraan aan. Laten drogen. De laatste stap is het bedekken van het hele doucheoppervlak (+50 cm vanaf iedere rand) met vloeibare folie. Nu kan de douchebak worden betegeld. Lees voor gedetailleerde instructies de handleiding voor correcte waterdichting.

Wet - Room - Tray - In - Concrete - Floor - Step8

Product toegevoegd aan verlanglijstje
Product toegevoegd om te vergelijken
×

Wij gebruiken cookies om uw ervaring te verbeteren. Door deze site te blijven bezoeken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Ga voor meer informatie naar ons privacybeleid.

Sluiten Aanpassen Alles accepteren