SCHOONMAAK EN ONDERHOUD VAN DE DOUCHE

Het lijkt soms alsof er nooit een eind komt aan het schoonmaken van de douche, zeker als je er elke dag gebruik van maakt. Vuil, schimmel en andere bacteriën kunnen zich snel ophopen op natte plekken. Het is daarom van groot belang om je douche goed schoon te houden. Dit doe je eenvoudig met een snelle schoonmaakbeurt en af en toe een grondige reiniging. 

Of je nu een douchecabine hebt of een natte ruimte, wij hebben een aantal tips voor jou op een rijtje gezet. Hiermee kun je de douche snel reinigen zodat jouw douche er langer goed uit blijft zien. Van schoonmaakaccessoires tot simpele 'goede gewoonten': hier kun je zien hoe je altijd een stralende douche hebt!

Houd de afvoer schoon

Niet echt de meest glamoureuze taak, maar wel eentje die noodzakelijk is om je doucheruimte goed schoon te houden! Het afvoerputje is een van de grootste boosdoeners omdat het een verzamelplaats is voor vuil en haar, en er is eigenlijk maar één manier om dit te verwijderen - met de hand. Een verstopping kan een heleboel problemen veroorzaken voor jouw afvoer, sifon of rioolbuis, dus het loont de moeite om hardnekkige haren in doucheputje regelmatig met de hand te verwijderen. Als het putje nog steeds verstopt is kun je een oplosmiddel gebruiken om het systeem te ontstoppen. Echter, wij beschouwen het gebruik van dergelijke chemicaliën als een laatste redmiddel. Maak er een gewoonte van om je doucheafvoer na gebruik met de hand te reinigen en spoel de sifon om de paar weken door met een krachtige waterstraal om verstoppingen te voorkomen.

Investeer in een douchewisser

Een van de meest doeltreffende hulpmiddelen om je douche schoon te maken is tevens een van de goedkoopste. Een simpele plastic douchewisser is ideaal om je douche schoon te houden, maar vergeet vooral niet om na elke douchebeurt de wanden even af te wissen. Na het douchen gebruik je de douchekop om zeepresten af te spoelen van de zijkanten en de bodem van de douchecabine. Pak de wisser en begin bovenaan het douchescherm.  Maak lange streken in neerwaartse richting om overtollig water te verwijderen. Je kunt de wisser ook gebruiken op alle soorten tegels om watervlekken tegen te gaan en te voorkomen dat restjes vuil zich vastzetten. Een douchewisser is een eenvoudig en goedkoop hulpmiddel dat uitstekend van pas komt als je alles even wilt opfrissen. Je douche ziet er anders niet bepaald stralend uit, en we willen toch allemaal een brandschone douche?

Kalkaanslag verwijderen

Kalkaanslag kan lastig zijn, vooral als je in een gebied woont met hard water. Wij adviseren het gebruik van een goede ontkalker die glas en tegels niet aantast. Het kost meer tijd om een douchewand van een flinke laag kalkaanslag te ontdoen. Soms heb je meerdere schoonmaakbeurten nodig. Vervolgens kun je het verwijderen van kalkaanslag inpassen in jouw gebruikelijke schoonmaakroutine. Geduld is het sleutelwoord bij het verwijderen van zware kalkaanslag. Als je een opeenhoping van laagjes aantreft moet je wellicht verscheidene keren boenen voordat je het verschil ziet. Laat het schoonmaakmiddel niet te lang op het oppervlak zitten aangezien dit corrosie of verkleuring kan veroorzaken. Mocht je nog twijfelen welk schoonmaakmiddel het meest geschikt is, raden wij aan het middel eerst op een klein gedeelte van de douche uit te proberen voordat je aan de slag gaat met de gehele douchewand. 

Schimmel in de douche verwijderen

Als je schimmel in de douche ziet gaat er vaak maar één gedachte door je hoofd – het is tijd om een nieuwe aan te schaffen. Echter, als je er snel bij bent en over het juiste gereedschap beschikt kan schimmel in voegen, pakkingen en op silicone gemakkelijk worden verwijderd. Je douche ziet er weer als nieuw uit. Schimmel kan het beste worden bestreden met producten die chloor bevatten, maar net als bij hardnekkige kalkaanslag duurt de schoonmaak vaak iets langer omdat de schimmel zich in de tussentijd heeft opgehoopt. Ons advies: laat een papieren handdoekje in het reinigingsmiddel weken en leg het gedurende enkele minuten op de plek waar de schimmel zit zodat het kan intrekken. Zorg ervoor dat het papieren handdoekje niet uitdroogt en besproei rijkelijk tijdens de klus om dit te voorkomen. Het doel van het papieren handdoekje is als het ware om de aangetaste plek te isoleren en dus alle sporen van schimmel te vernietigen. De aangetaste plek wordt gebleekt en neemt de oorspronkelijke kleur weer aan. Mocht je nog steeds schimmelresten aantreffen na de eerste schoonmaakbeurt, herhaal je dit procédé simpelweg tot de schimmel helemaal verdwenen is. Als je gebruik maakt van deze schoonmaaktip, zorg er dan voor dat de badkamer of natte ruimte volledig geventileerd is en dat je je handen goed beschermt. 

Nog een paar Top Tips om je douche grondig schoon te maken

  • Als je een douchegordijn hebt, vergeet niet dat dit ook vuil en bacteriën kan bevatten! De meeste douchegordijnen kunnen gewoon mee in de wasmachine (koude was) en daarna aan de lucht drogen. 
  • Na het gebruik van een wisser om water- en zeepresten te verwijderen, droogt je de douche af met een zachte microvezeldoek om glas en tegels te doen glanzen. 
  • Poets het douchearmatuur met een microvezeldoek om te voorkomen dat zeepresten of andere vuildeeltjes zich verzamelen.
  • Laat de afzuigventilator tenminste een kwartier aanstaan na het douchen om luchtvocht te verwijderen. 

Als je de douche regelmatig schoonmaakt zie je meteen het grote verschil, vooral als je een druk gezin hebt. In onze recente blogberichten tref je nog meer tips en raadgevingen aan om je douche of natte ruimte in topconditie te houden.

Product toegevoegd aan verlanglijstje
Product toegevoegd om te vergelijken